Jordmorbloggen

av jordmor Kristina

Fødsel i dusjen!

Det har vært så hektiske dager denne vinteren, med mange fødsler og spennende prosjekter. Sist uke kom det 3 deilige jentebabyer til verden hjemme, og jordmorsnappen Hjemmefodsel har allerede snart 9000 følgere! I dag har jeg endelig fått satt meg ned og klargjort denne nydelige fødselshistorien fra en kald og mørk februarkveld, som varmet opp alle hjerter. Fra meg til alle dere <3

Foto: Eva Rose

Det er fredag og det har endelig blitt februar. Jeg synes januar har vært eviglang, mørk og kald – jeg trenger virkelig en fødsel å ”varme meg på”. I det fredagskvelden setter inn for fullt ringer fødetelefonen, det er "noe på gang" men fremdeles korte og sjeldne ”murringer”. Mor venter sitt andre barn, og første fødsel gikk raskt. Den startet med vannavgang og ganske raskt tette og kraftige rier. Denne gangen har det startet med smårier, men noen av dem må hun stoppe opp og puste seg gjennom.

15 minutter inn i 3.februar ringer mor tilbake. Hun har et par spørsmål og vil bare informere om at riene har tatt seg opp og kommer nå med ca 5 minutters mellomrom. Jeg foreslår at jeg skal sette meg i bilen og komme bort til dem, men det synes hun ikke er nødvendig. ”Det er fremdeles en stund til jeg skal føde, og vannet har jo ikke gått enda”. Jeg informerer henne om at når vannet går, kan det faktisk gå så raskt at vi risikerer at jeg ikke rekker frem – men hun insisterer på at jeg fremdeles ikke trenger å komme. 10 minutter senere ringer fødetelefonen igjen, det er hennes mann som synes at jeg skal komme. Jeg har allerede ytterklærne på og er på vei ut døra. Klokka er 00:30

En glad og forventningsfull mor og far møter meg i fødehuset 20 minutter senere. Riene kommer tett, mor puster seg rolig og fint gjennom dem. Både fødselsfotograf Eva Rose og jordmorstudent som skal være med på fødselen er på vei. Mor har planlagt å føde i basseng, men det er ikke gjort klart – jeg spør om jeg skal starte med å blåse det opp og fylle det. ”Nei det er for tidlig, da blir det så trangt her – vi venter en times tid”. Jeg mistenker at det kan bli litt sent, men mor er bestemt så jeg lar det være. Jeg lytter på babyen og alt står bra til der inne, mor ønsker ikke å bli undersøkt så da er det bare å sette seg ned og vente.

Foto: Eva Rose

Både Eva Rose og jordmorstudent er i hus, klokken er blitt 01:30 og mor ønsker å gå i dusjen. Vi sitter på kjøkkenet rett utenfor baderommet, og jeg starter å fylle inn litt papirer. 01:42 melder mor fra dusjen at vannet gikk. Jeg går inn på badet og lytter på babyen, alt er fint – men nå setter riene inn i et mye mer intenst gir.

Mor sier vi bør gjøre klar bassenget, men jeg vet at det kommer vi helt sikkert ikke til å rekke – babyen er allerede på vei ut. Mor ønsker, på grunn av en ugrei opplevelse ved sin forrige fødsel, ikke at jeg skal undersøke henne eller støtte barnet på vei ut. Det er hennes kropp og hun som bestemmer. Jeg forteller henne at jeg er der om hun har behov for meg, og anbefaler henne å kjenner etter barnets hode på vei ut. På kne i dusjen, men vannet sprutende til alle kanter seiler det ut en liten jentebaby 01:51. For en fødedame!!

Foto: Eva Rose

På det lille badet er det hellig tid OG 5 voksne og 1 baby – og en dusj som spruter rundt i rommet. En overraskende mor kan løfte babyen sin opp til brystet og omfavne den lille varme våte kroppen. Det er vel unødvendig å si at rommet er fyllt av latter, glede, overraskelse, kjærlighet og vann. Alle hjerter gleder seg og den lille søte bløte blir raskt rosa og fin. 1 time senere kommer morkaken, og så kan mamma endelig få legge seg under dynen og virkelig nyte øyeblikket. Det er ingen rift å reparere.

Foto: Eva Rose

Vi andre rydder og pusler rundt. Småprater på kjøkenet, sjekker morkaken og fyller ut papirer. Eva Rose tar noen flere bilder, før hun reiser hjem. 3 timer etter fødsel er alt i orden og også jordmorstudenten og jeg kan reise hjem. Klokken er 05:00, det knitrer i snøen når jeg går til bilen og temperaturmåleren viser -7 grader – men jeg er varm, både inni og utenpå. Velkommen til verden lille søte bløte februarjente.

Foto: Eva Rose

#normalfødsel #jordmorblogg #hjemmefødsel #fødsel #raskfødsel

Følg oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square

Merk: Alle private bilder på denne bloggen deles med godkjennelse av familiene. Vær snill å respektere deres valg og opphavsrett. Ikke kopiere, lagre eller skriv ut noen av bildene.

 

Du er selvfølgelig velkommen til å dele linken til denne siden om du ønsker.