Jordmorbloggen

av jordmor Kristina

Snap - så kom det 2 søte bløte!

For to uker siden startet jeg en egen snap! Litt utenfor komfortsonen min vil jeg si, å sitte å "prate til seg selv" inn på telefonen. Men når man er så oppsatt på å få informasjon om normale fødsler og kvinners valgmuligheter ut til alle – ja da må man bare våge. Dette var andre dagen med snap, og alle som følger fikk for første gang være med en hjemmejordmor på jobb. Å for en tilbakemelding! over 800 stk har allerede lagt til Hjemmefodsel på snap, og flere blir vi sikkert!

Klokken 17 på ettermiddagen ringte fødetelefonen. Paret som venter på sitt første barn, vil informere meg om at noe er på gang. Det har vært tak siden formiddagen, og nå begynner de å bli litt kraftigere. Hun synes ikke at jeg trenger å komme enda, men vil ringe meg så snart riene kommer hyppigere eller blir kraftigere. Rett før klokken 21:00 blir jeg kontaktet på nytt, og de ønsker nå at jeg skal komme. Jeg pakker fødebagen i bilen og setter meg i bilen for en halvtimes kjøring til fødehuset.

Inne i stua finner jeg mor sittende i sofaen. Hun har røde føderoser i kinnene. Hun smiler og de er glad for å se meg. Babyen har det fint i magen, og en undersøkelse viser at det er 2 cm, og fremdeles tidlig i fødsel. Vi blir alle enige om at det beste er at jeg kjører hjem igjen en tur, så kan de få være i fred og kontakte meg igjen så snart de har behov for meg igjen.

Jeg har akkurat satt meg i bilen da det tikker inn en sms – ”Det er noe på gang”

Det er en fjerdegangsfødende ca 45 min unna, som har begynt med rier. Hun har født veldig raskt tidligere, så her er det bare å komme seg dit så raskt som mulig. Godt det er kveld og lite trafikk. Jeg ser den store lysende månen på himmelen – fullmåne ja! Kanskje det forklarer saken? :)

45 minutter senere lister jeg meg inn i et nytt fødehus. Mor møter meg i døra. Hun er fremdeles litt usikker på om dette er fødsel eller kynnere. Far og de to største barna er på teltovernatting 20 minutter unna. Vi blir enige om å ta en sjekk for å vite litt mer hvordan det ligger an. Det er 5 cm, og innimellom må hun stoppe opp når takene kommer. Her blir det barn! Far blir ringt etter, og de pakker sekkene og begir seg hjemover. Minstemann som jeg hjalp til verden for 2,5 år siden våkner og vil sitte på mamma`s fang. Vi sitter litt i stua og småprater, og venter på de andre og bestemor som skal komme å hente alle barna.

Jeg hører at mor puster litt tungt innimellom. Føderosene brer seg i ansiktet. Far kommer hjem og sekker blir pakket. Alle er blide og forventningsfulle – nå skal endelig lillesøster eller lillebor komme!

En time etter at jeg gikk inn døra, er alle barna på vei ut døra med bestemor. Det er da det skjer. Nå er det tid for å føde. Riene tar seg opp. Mor går en tur på do. Far henter tingene de har gjort klart til fødsel. Rutinert som han er. Det blir tent i peisen, og varmen sprer seg i stua. Jeg hører mor godt fra badet nå. Riene kommer tett. Når hun kommer ut, lener hun seg ved kjøkkenbenken. Når rien kommer, ser jeg at hun står på tærne. Jeg vet at fødselen er veldig nær.

Et par rier til. Mor går bort til madrassen som ligger på gulvet. Når neste ri kommer, går hun ned på knærne. Hun lener seg mot far som sitter ved siden av. Trykketrangen kommer. Jeg hører telefonen min ringe, og ser at det er det første fødehuset. Jeg setter den på lydløs, akkurat nå kan jeg ikke få hjulpet noen andre. 5 minutter senere blir det født en liten deilig søt og bløt jente. Heldig er hun, som får lov å komme til verden på denne måten. Det er hellig tid foran peisen i stua i huset til en av de koseligste familiene jeg vet om - og heldig er jeg som har fått lov til å oppleve dette store sammen med dem for andre gang.

Når morkaken er kommet og jeg ser at alt er ok, går jeg meg ut i gangen og ringer opp det første fødehuset. Riene kommer tett nå, mor er smertepåvirket, de vil gjerne at jeg skal komme. Det er enda et par timer før jeg kan reise fra hun som har født, og jeg har 45 minutters reisevei. Jeg skjønner at det kan bli for lenge å vente for dem, om de skal føle seg trygge.

Jeg kontakter min tidligere hjemmejordmorkollega, og spør om hun orker å hjelpe meg og reise ut til det første fødehuset. Hun har heldigvis mulighet, og reiser ut med en gang. Så kan jeg gå tilbake til den lille nybakte familien. Jeg rydder opp og fyller ut papirer. 2 timer senere får jeg med meg en stor kopp med kaffe og en energibar, før jeg setter meg i bilen og kjører tilbake til det første fødehuset.

Klokken 04:00 er jeg fremme, og kan sende min kollega hjem og tilbake til sengen. Det er blitt 4 cm, og riene er gode og kommer hyppig. Vi starter med å fylle bassenget, så mor etthvert kan få lindring og avslapning i det varme vannet. Jeg legger meg litt på sofaen, og dupper av litt for å hente meg inn litt. Jeg vet at det mest sannsynlig ikke blir noe barn her før utpå formiddagen, og det er de siste timene hun trenger meg mest.

Timene kommer og går, riene kommer og går. Solen står opp og lyser opp stua. Mor er dypt inne i en annen verden. Tar en ri av gangen, puster seg gjennom. Det nærmer seg mål. Oppmuntrende ord. En hånd og holde i. Ro til å gjøre jobben. Rett før klokken 10:00 begynner mor å trykke.

Det kjennes ikke ut som det er mer krefter å hente. Men jeg lover henne at hun har noe der, som hun ikke ante at hun hadde. En styrke som skal gjøre henne til mamma, for aller første gang. 2 spiseskjeer med honning. En liten pause og så finner hun den styrken hun trenger og trykker barnet ut – ut i vannet, ut i verden. En helt fersk liten søt og bløt jente til! Det er hellig tid for andre gang på 9 timer, og alle hjerter gleder seg!

2 timer senere kan jeg reise fra dem alle tre i sengen. Babyen suger fint på puppen, blødningen er normal og mor har spist og tisset. Jeg henter også fram krefter fra et sted langt inne – de holder akkurat til jeg kommer hjem og får lagt meg under dyna. 18 timer på jobb – men for en fantastisk gledelig jobb!


Følg oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square

Merk: Alle private bilder på denne bloggen deles med godkjennelse av familiene. Vær snill å respektere deres valg og opphavsrett. Ikke kopiere, lagre eller skriv ut noen av bildene.

 

Du er selvfølgelig velkommen til å dele linken til denne siden om du ønsker.