Jordmorbloggen

av jordmor Kristina

Hjemmefødsel på kort varsel

Noen ganger er ting helt sikkert forutbestemt; som møte med denne mammaen og det som skjedde nettopp på grunn av dette møtet. Akkurat det er jeg veldig glad for for.

Veldig mange gravide går igjennom hele sitt svangerskap og møter med både lege og jordmor, uten å få informasjon om at de har ulike valg når de skal velge fødested. Om man har et normalt svangerskap, er frisk og har ett barn i maven som ligger med hodet ned – kan man i utgangspunktet velge mellom å føde på fødeavdeling, fødestue eller hjemme.

På jordmorkontoret mitt møter jeg alle de gravide som jeg skal hjelpe når de skal føde hjemme, men også gravide som skal føde på sykehuset. Tirsdag har jeg avtale om å sette akupunktur på en 2.gangsfødende som har to dager til termin. Hun var hos meg også før forrige fødsel, og hadde hatt en normal og fin fødselsopplevelse på sykehuset den gangen – nå ønsker hun seg det samme.

De fleste som kommer til meg, vet jo at jeg jobber som hjemmejordmor. Jeg forsøker aldri å overbevise noen til å føde hjemme, valg av fødested er kvinnens/parets, ikke mitt. Kvinnen må finne ut hvor hun føler seg tryggest, det er der hun fødser best. Men har de spørsmål om hjemmefødsel informerer jeg gjerne.

Etter akupunkturtimen spør mor meg om hvordan det fungerer i praksis å føde hjemme, og vi prater litt rundt det. Så setter vi opp en ny time til akupunktur neste uke, i tilfelle hun ikke har født. På kvelden tikker det inn en sms: Kristina, når har jeg ikke kunnet tenke på noe annet enn fødsel siden jeg dro fra deg – jeg ønsker å føde hjemme. Det føles helt rett for meg, og samboeren min er helt enig. "Jeg har tre andre kvinner som har termin denne uken, men jeg skal gjøre mitt aller beste" sier jeg. "Jeg kommer på et hjemmebesøk i morgen, så får vi pratet litt mer og jeg får også møtt samboeren din om han har noen spørsmål". Hun har et normalt svangerskap og ett barn i hodeleie, så alt ligger ellers tilrette for å planlegge en hjemmefødsel.

Onsdag uken etter ringte fødetelefonen tidlig på morgenen: nå er det noe på gang! Noen timer senere lister jeg meg inn i fødehuset. Mor sitter på sofaen med føderoser i kinnene. Riene har tatt seg godt opp den siste timen. Hun puster seg rolig gjennom riene og er konsentrert om fødselsarbeidet. I magen er det en aktiv baby, som nok har skjønt at noe er i ferd med å endres.

Foto: Jordmor Kristina

Riene kommer og går. "Doulapus" passer på, og gir trøst ved behov. Når riene øker i intensitet er det godt å skifte stilling og avlaste en vond rygg. Nesten alle møbler hjemme kan brukes som støtte til ulike fødestillinger.

Foto: Jordmor Kristina

En fødsel tar tid. Vi spiser litt, drikker litt og jeg strikker litt. Vi hjelper mor å finne gode stillinger, masserer og oppmuntrer. Men for det meste er vi helt stille og lar mor få ro og tid til å føde.

Foto: Eva Rose

Det nærmer seg kvelden og det nærmer seg slutten på en arbeidsøkt som ikke ligner noe annet. Ute på tunet galer hanen god kveld, og han og tuppene finner veien hjem. Solen er i ferd med å gå ned over det gullfargede kornet. I stuen i huset på landet er det i ferd med å fødes en liten jente. Mor ønsker å gå i dusjen, og far blir med for å hjelpe henne. Deilig varmt vann sildrene nedover korsryggen føles lindrende i denne siste intense tiden. Etter en halvtimes tid kjenner mor trykketrang.

Foto: Eva Rose

Riene kommer tett, og er kraftige. Kroppen vet hva den skal gjøre, den åpner seg og gjør seg klar for at babyen kan fødes. Mor hjelper til.

Intuitivt finner hun selv stillinger hun kjenner er riktige. Stillinger som er mindre smertefulle og gir babyen god plass til å passere gjennom bekkenet. Jobben er intens, det er godt med en kald klut mot en varm panne. Så går vannet. Alt er klart.

Foto: Eva Rose

Med en kraft man ikke tror man har, med en skarphet man ikke tror man kan takle...

Foto: Eva Rose

.. OG en glede og lykke det er vanskelig å beskrive eller forklare omfanget av. Inderlighet, kjærlighet, lettelse og takknemlighet. Det er hellig tid i huset på landet.

Foto: Eva Rose

En deilig, søt og bløt liten jente er kommet til verden. Til neste år springer hun sikkert rundt på tunet med hanen og tuppene. Nå ligger hun trygt og godt på mammas bryst og får for aller første gang møte de to som elsker henne over alt på jord. Høre de trøstende og varme stemmene. Se seg rundt i sitt nye hjem.

Foto: Eva Rose

Alt er godt, det er over og det har akkurat begynt.

Foto: Eva Rose

Morkaken fødes, det er ingenting som trengs å syes. Etter en stund klemmer vi av og klipper navlesnoren. Så kan alle tre gå å legge seg i dobbeltsengen og nyte opplevelsen og den deilige søte bløte. Spise, drikke og feire bursdagen på en av de siste dagene av sommeren.

Foto: Eva Rose

Og der forlater jeg dem noen timer senere. Alle tre. Så fornøyde og tilfredse, euforiske og lykkelige. Den lille fine familien i huset på landet.

Gratulerer og velkommen til verden. Alt godt ønskes av hele mitt hjerte, fra meg til dere <3

Foto: Eva Rose

Takk til Eva Rose, Fødselsfotografen som har tatt alle de flotte bildene og er med på å formidle øyeblikket og valgmuligheter. Takk til Beate og Finn som ønsker å dele bildene fra så private og intime øyeblikk, for å være med på å formidle mulighetene og alternativet hjemmefødsel.

#fødselsopplevelser #fødsel #hjemmefødsel #gravid #nyfødt #fødselsfotograf #jordmorblogg #svangerskap

Følg oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square

Merk: Alle private bilder på denne bloggen deles med godkjennelse av familiene. Vær snill å respektere deres valg og opphavsrett. Ikke kopiere, lagre eller skriv ut noen av bildene.

 

Du er selvfølgelig velkommen til å dele linken til denne siden om du ønsker.