Jordmorbloggen

av jordmor Kristina

Jeg skulle ønske du var der

De fleste hjemmefødslene jeg er med på er det ikke noe veldig "uvanlig" med, noe ekstraordinært jeg kan formidle som kan trekke din oppmerksomhet. Ingen store overskrifter eller "clickbaits". Jeg formidler dem etter ønske og tillatelse fra familien, som også ønsker at andre skal få vite at de har muligheten til å føde andre steder enn på sykehuset. Det er dette jeg ønsker å formidle til deg som bærer barn under hjertet og venter på det aller beste.

Det helt normale, nære og kraftfulle i fødsler og fødselsarbeidet - og jeg kunne ønske at du var der.

Du førstegangsfødende som er så usikker på om du kommer til å takle fødselen din, som er redd for smerter, redd for å miste kontrollen eller at ingen har tid til deg. Du flergangsfødende som ikke følte at du mestret din forrige fødsel, som ikke klarte å slappe av eller bruke pusteteknikkenen du lærte på yogakurset. Du som fikk panikk da du mistet kontrollen. Du som syntes du ropte for høyt og ikke klarte å ta deg sammen. Du som trengte å bli sett og hørt, og en hånd og holde i.

Da kunne du se hvor forskjellig kvinner føder. Hvor enkelt det ser ut for noen, hvor utrolig vanskelig det er for andre. Hvor raskt noen føder, hvor mange dager andre bruker.

Du kunne se at det faktisk er mulig. At det er dette som er normalt. Alle variasjonene. At smerten går over, det tar slutt – og at det ikke finnes noe mer fantastisk enn den følelsen når alt er over og man mestret – på sin måte. At man kan miste kontrollen, at man kan rope og skrike, at det er smertefullt og krevende – men at det er normalt og det går over. At man noen ganger har behov for hjelp eller smertelindring, at andre igjen bare har behov for en varm dusj og isbiter. Men kvinner kan! Ikke på samme måte – men de kan føde barn.

Det er fødsel på gang

Natten er vårkjølig og frisk i det jeg finner veien til bilen min i mørket. Det er fødsel på gang i huset i skogen. 9 dager på overtid og natten før hun skal inn på kontroll på sykehuset. På veien slår jeg nummeret til fotograf Eva Rose som skal være med på fødselen, og informerer om at det er fødsel på gang. Jeg har en drøy halvtime å kjøre. Jeg er glad og forventningsfull, drikker rykende fersk kaffe fra et pappkrus og kjenner at livet er godt.

En glad og fin pappa møter meg i døra og ønsker meg velkommen. Stuen er mørk, med kun telys som blafrer litt i det jeg kommer inn. Mor sitter på sofaen, men puter og dyner. Puster seg gjennom en ri. Kinnene er røde og øynene forventningsfulle. Endelig skal de snart få møte den lille de har ventet på så lenge.

Foto: Eva Rose

Babyen har det fint der inne i magen. Mor ønsker ikke å bli undersøkt med en gang, og det er heller ikke nødvendig. Jeg er her og det er ingenting en undersøkelse vil forandre på akkurat nå. En knapp halvtime senere kommer Eva Rose listende inn i stua. Vi koker oss en kopp te, og venter..

Foto: Eva Rose

Riene kommer jevnt og trutt. Som bølger. Noen ganger med hvite skumtopper, intenst, sterkt. Andre ganger mildere, men allikevel kraftfulle. Mor går inn på badet. Hun trenger å være for seg selv, finne kraften, motet og styrken. I stuen drikke vi te, hviler. Jeg går til og fra og passer på at alt er fint. Ser på at dagen fyller stua med lys fra morgensola.

Barnet har det fint i maven. Fra badet kan jeg svakt høre mors jobbing. Det er mer intenst nå. Bølgene blir større, skumtoppene skarpere. I stuen begynner jeg å gjøre klar bassenget.

Foto: Eva Rose

Snart er bassenget klart – det er mor også. ”Jeg kan kjenne at han kommer snart” sier mor idet hun senker seg ned i vannet. Den struttende maven omsluttes av deilig varmt vann. Lindrende. Hele kroppen hennes oser av selvtillitt og kraft. Dette kan jeg! Jeg kan føde barnet mitt! Alt er klart for den siste innsatsen. Stillhet og ro. Berøring og konsentrasjon.

Foto: Eva Rose

Kroppen jobber, tar litt pause, jobber videre. Far setter seg i bassenget med mor. En sterk kropp å støtte seg mot, kjærtegn, trøst. Jeg har deg, vi gjør dette sammen. Du er sterk.

Foto: Eva Rose

En liten stund kjennes det vanskelig, er det umulig kanskje, er alt riktig? Det er så smertefullt, kjennes så uoverkommelig. Alt er som det skal være. En hånd å holde i. Kvinner sammen. Kvinnekraft.

Foto: Eva Rose

Mor står på knærne og henger over bassengkanten. Hun begynner å bli sliten etter nattens jobbing. Den største jobben er nå. Jeg har deg, jeg tar vare på deg. Dette kan du. Riene kommer og går. Nå må du komme ut Arthur, vi elsker deg og vil møte deg.

Foto: Eva Rose

Jeg anbefaler mor å forsøke å skifte litt stilling, så blir det enklere for barnet å finne veien ned. Mor snur seg fra knestående til huksittende. Lener seg bakover mot bassengkanten. Strekker seg ut. Barnet har lettere for å passere under symfysebenet på denne måten.

Foto: Eva Rose

Så tar andre krefter over. Babyen er klar. Mor er klar. Kroppen er klar. Kroppen trykker. Jeg holder en hånd varsomt mot barnets hode. Ber mor kjenne etter barnets hode, om hun ønsker. Da er det lettere for henne å ha kontroll på farten. La det få lov til å ta litt tid…om du orker.

Jeg kjenner hodet fylle hånden min, støtter det forsiktig. Far sitter foran mor og er klar til å ta over. På neste ri fødes lille store Arthur ut i pappas hender og løftes opp på mors bryst. En frisk bris får gardinene til å "gjøre bølgen" og sola titter inn i stua for å gratulere. Det er hellig tid i huset i skogen. Glede, kjærlighet og magi.

Foto: Eva Rose

Det er over – det har begynt, og jeg skulle ønske at du var her!

Foto: Eva Rose

Foto: Eva Rose

Takk til Eva Rose, Fødselsfotografen som har tatt alle de flotte bildene og er med på å formidle øyeblikket og valgmuligheter. Takk til Christina og Bjørn som ønsker å dele bildene fra så private og intime øyeblikk, for å være med på å formidle mulighetene og alternativet hjemmefødsel - så du kan være der littegrann :)

#fødsel #vannfødsel #fødselsfotograf #hjemmefødsel #jordmor #gravid #svangerskap #nyfødt

Følg oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square

Merk: Alle private bilder på denne bloggen deles med godkjennelse av familiene. Vær snill å respektere deres valg og opphavsrett. Ikke kopiere, lagre eller skriv ut noen av bildene.

 

Du er selvfølgelig velkommen til å dele linken til denne siden om du ønsker.