Jordmorbloggen

av jordmor Kristina

Kan jordmora dra i svømmehallen?

Jordmora kan ikke reise noen steder, hun kan ikke drikke vin og hun kan ikke sette telefonen sin på lydløs uansett om det er dag eller natt – men kan hun dra i svømmehallen?!

Det er helt på det rene at vaktberedskap er begrensende, men jordmora må jo holde seg i form. Ingen vil jo ha en stiv jordmor som ikke kan innta de mest ugunstige stillinger! Gåtur/løpetur blir, når terminene nærmer seg, kortere eller mer sentrert hjemmet mitt. Istedenfor turer inn i marka, blir det turer rundt i nabolaget. Det kan se litt snodig ut for andre kanskje, når dama er på vei til fjerde runden rundt kvartalet – men det får heller være.

Men den beste måten jeg liker å trene på, er å svømme – og det kan jo by på litt problemer. Telefonen i en plastikkpose på hodet? under badehetta? (nei jeg bruker ikke det da!) Jeg har tenkt på litt ulike løsninger. Nå har jeg funnet en god en!

Badevakt Harald har blitt min "sekretær"!

Nå får jeg legge telefonen min hos badevakt Harald, med beskjeden: "om Sara eller Therese ringer må du varsle meg – alle andre anrop er uviktig". Så da ordner det seg vet du! Alltid greit å få orden i sånne hverdagslige utfordringer. Ikke bli overrasket om jeg kommer på fødsel og lukter litt klor.

Det er travle våruker. Uken startet med en superfull dag på kontoret, der det bokstavelig talt struttet av mager og god S (ref: Stemning – på tenåringsdatteren min sitt språk) Det var også bursdagen til jordmora, og det førte bare til enda bedre S. Det er ikke hver dag man fyller 45!

Etter den siste struttende magen har folatt kontoret, må jeg jeg springe (eller kjøre fort) til mamma`en som ringer meg om at vannet har gått. Det er fødsel på gang, på min egen fødselsdag! Dessverre er vannet misfarget og babyen har bestemt seg for å komme med rompa først – så da må vi overlate fødselen til sykehuset. 4 timer etter at hun ankommer sykehuset er babyen ute! Superdame!

Når jeg kommer hjem på kvelden får jeg ”trøst” og god mat av "jordgubben" min. Han vet at jeg ikke liker når ting ikke går som planlagt, og steller pent med meg da. Fine mann <3

Onsdag er jeg på intervju og fotoshoot! På en liten kafe i vannkanten i Oslo, møter jeg to flotte damer som holder på å skrive bok om de ulike fødemulighetene vi har i Norge - journalist Trine Dahlman og fødselsfotograf Eva Rose. Boken heter Fødsel og kommer ut til høsten. Denne boken må dere ikke gå glipp av, Trine skriver så fint og Eva Rose tar fantastiske bilder. Heia dem! Jeg bidrar mer enn gjerne til informasjon om alternativet hjemmefødsel, selv om jeg synes det er en smule ukomfortabelt å bli fotografert. Info til folket!

Foto: Trine Dahlman

Så var det videre på barselbesøk til Superdame og den lille søte bløte som ville komme med rompa først. De var allerede hjemme, under ett døgn etter fødsel. Det er godt for oss alle å møtes igjen og snakke igjennom fødselen og opplevelsen når alt ikke ble som planlagt.

Torsdagen reiser jeg hjem til en mamma som fødte for 3 uker siden. Hun trenger ammehjelp. På helsestasjonen er de ikke fornøyd med vektoppgangen, og siden mor er brystoperert er hun usikker på om barnet får i seg nok melk. Det er et koselig gjensyn, med te og kanelboller, pupping og morsmelk. Barnet hadde lagt fint på seg, men en liten påtår fra håndmelking og litt morsmelkserstatning i tillegg til amming. For en god, tålmodig og fin mamma.

Etter ammehjelp reiser jeg videre for et besøk hjemme hos en familie som skal føde hjemme i mai. Mer kaker og kaffe – nå skjønner dere kanskje hvor viktig det er at jordmora kan gå i svømmehallen! Det er så fint å sitte ned og planlegge fødsel sammen, lytte til mor og fars ønsker og behov. Bli bedre kjent og dele gleder og forventinger til Dagen med stor D.

Så er det blitt slutten av uken allerede. Iallefall for de fleste med "normal" jobb. Fredagen går med til å svare på mail, ordne papirer og ta telefoner om kynnere, slimpropper, fødebasseng og et sting som er irriterende ( -”jeg kommer en tur å fikser det”) Får til og med tid til en tur i svømmehallen igjen - tommel opp for badevakt Harald!

Lørdag reiser jeg på barselbesøk igjen for å ta nyfødtscreening av den lille søte bløte som kom tidligere denne uken. Så er det helg! Men det er også en dame som har termin i dag, så telefonen kan ringe når som helst..

Så nå sitter jeg her under pleddet i sofaen, puster ut og tar meg en ventebolle – og lurer på når våren kommer og fødetelefonen ringer. Jeg er klar for begge deler!


Følg oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square

Merk: Alle private bilder på denne bloggen deles med godkjennelse av familiene. Vær snill å respektere deres valg og opphavsrett. Ikke kopiere, lagre eller skriv ut noen av bildene.

 

Du er selvfølgelig velkommen til å dele linken til denne siden om du ønsker.