Jordmorbloggen

av jordmor Kristina

Flott fødsel på fødekrakk!

Hvem bestemmer om det har vært en flott fødsel?

For en tid tilbake fikk jeg en henvendelse fra en gravid, som hadde store problemer i forhold til sin kommende fødsel. Dette var hennes andre barn, og hun hadde termin om et par måneder. Hun var redd og fortalte at hun trengte hjelp. Kunne hun komme for en prat?

Jeg møter mange gravide i min praksis som jordmor, som har angst og/eller føler redsel i forhold til fødselen de har foran seg. Mange ganger er angsten eller redselen så altoverskyggende at de har store problemer med og i det hele tatt glede seg over svangerskapet og barnet i maven.

Når jeg har samtaler med disse jentene er det et stort flertall av dem som har født tidligere, og har opplevd varierende grad av intervensjoner i fødsel. Men det som stadig overrasker meg er at oftere og oftere har disse kvinnene ikke vært igjennom dramatiske eller traumatiske fødsler – på papiret.

Jeg hadde en kort samtale med kvinnen på telefon, vi gjorde en avtale og jeg ba henne ta med partogram og papirene hun hadde fra forrige fødsel. Jeg tenker i det jeg legger på, at denne kvinnen må ha hatt en grusom fødsel, og ser for meg intervensjoner på rekke og rad, vakuumforløsning, blødning, dårlig barn og det som verre er.

Illustrasjonsfoto

Til vår første samtale kommer en høygravid kvinne, veldig blid utenpå, men tårene kommer så fort jeg gir henne en klem. Jeg kikker på papirene hun har med, og må ærlig si at jeg blir overrasket. Fødselen har vært forholdsvis rask til å være 1.gangsfødende, hun har kommet inn på sykehuset med 6 cm åpning og føder normalt noen timer senere. Hun har ikke fått epidural eller drypp. Jordmoren avslutter og signerer partogrammet med: Flott fødsel på fødekrakk!

Jeg blir sittende å tenke; hva er det denne kvinnen har opplevd som var så vondt og vanskelig – som gjør at hun sitter her i dag med tårer i øynene og ikke klarer å glede seg over barnet i maven, og langt mindre orker å tenke tanken på at hun skal inn på sykehuset for å føde? Jeg ber kvinnen fortelle meg om hvordan hun opplevde fødselen sin.

- Alt gikk fint så lenge jeg var hjemme, jeg følte at jeg taklet riene godt selv om de var vonde og kom tett, jeg følte liksom at jeg hadde kontroll og mannen min støttet meg og var så flink. Så reiste vi inn på sykehuset..pause.. hun tenker lenge. Riene stoppet nesten opp en stund når jeg kom dit, jordmoren ba meg ta av meg alle klærne og ta på sykehusskjorte og så sa de at de skulle ta vannet.

Jeg spurte henne om det var noen som forklarte henne hvorfor de ønsket å gjøre det, eller om de spurte om det var det hun ønsket, hun ristet på hodet og svarte spørrende: ”Nei?”

- Etter det ble liksom alt svart for meg, riene ble veldig vonde, jeg husker ikke så mye, bare at jeg hylte og skrek, jeg blir flau av å tenke på det, men jeg var så redd, jordmoren var gått og jeg mistet helt kontrollen….jeg var så redd. Jeg kunne ikke lenger bestemme over min egen kropp, underlivet mitt var ”allemannseie”. Jeg forsøkte å oppføre meg, men jeg mistet kontrollen – jeg kommer ikke til å klare å gjøre dette en gang til!

Historien kommer frem i bruddstykker, stykkevis og delt, som et puslespill på en opplevelse. Om en kvinne som blir fratatt sin identitet ved å måtte ta av seg alt sitt private tøy og ta på seg ”pasientidentiteten”, og som blir bedt om å legge seg i sengen – selv om hun føler at riene er lettere å takle når hun står og går. En kvinne som ikke blir spurt om lov til at noen kan undersøke henne vaginalt, hvor de tar vannet uten at noen spør om hennes mening. Hun føler seg ikke trygg. Hun er naken, sårbar, blottlagt og har smerter – men hun er ”pasienten” for alle de fremmede menneskene i rommet

Det har ikke skjedd noen komplikasjoner eller dramatisk ting i denne fødselen – på papiret, men for kvinner som opplever å miste sin identitet, sin trygghet, retten til sin egen kropp er det nettopp slik det oppleves. Jordmoren feilet i å se, lytte og respektere. Det mest elementære i møte med en fødende kvinne manglet; å gi omsorg og trygghet - og det ser dessverre ut til å mangle alt for ofte i dagens fødselsomsorg.

Illustrasjonsfoto

Og jordmoren signerer fødejournalen med:

Flott fødsel på fødekrakk!

Hvem skal vurdere om en fødselsopplevelse har vært flott eller dårlig, styrkende eller traumatiserende?

Samtalen med kvinnen berørte meg sterkt, og hun er dessverre ikke alene om denne opplevelsen - i økende grad møter jeg gravide kvinner med lignende historier. Slik skal ingen måtte oppleve fødselen sin! Møtet med disse kvinnene berører meg sterkt, deres fødselshistorier er viktige for meg – og det bør det være for enhver person som har med fødende kvinner å gjøre. For når alt kommer til alt er det kvinnens opplevelse av sin fødsel som er viktig – ikke jordmorens.

Første gang publisert i 2011


Følg oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square

Merk: Alle private bilder på denne bloggen deles med godkjennelse av familiene. Vær snill å respektere deres valg og opphavsrett. Ikke kopiere, lagre eller skriv ut noen av bildene.

 

Du er selvfølgelig velkommen til å dele linken til denne siden om du ønsker.