Jordmorbloggen

av jordmor Kristina

Hatten av for nyfødte!

Ofte kan du se bilder av deilige rosa og bløte nyfødte babyer pakket inn i myke pledd og med en søt liten lue på hodet. Men trenger babyen en lue på hodet etter fødselen?I mange år har det vært vanlig praksis på alle sykehus og dekke til barnets hode med lue, så snart barnet var født. I dag tilbys heldigvis stort sett luer kun til premature og små babyer.


Praksisen har sitt opphav i at man skulle minimere barnets varmetap. Det er en kjent misforståelse at nyfødte trenger lue og klær for å holde seg varm rett etter fødselen. Din kropp og din kroppsvarme vil regulere barnets kroppsvarme mye bedre. Derfor er hud-mot-hud kontakt det aller viktigste og beste i timene etter fødsel.


Du kan jo prøve selv om du er ute en kald vinterdag og hendene dine blir veldig kalde. Du kan ta på deg et par vanter eller du kan stikke hendene dine under genseren og varme dem mot kroppen din. Hva varmer best? Eller hva med når du ligger der om kvelden med kalde tær under dyna. Blir de varme og gode når du stikker dem bort til partneren din som ligger ved siden av deg?


Men mister ikke barnet mye varme fra hodet?

Nei, i en studie fra 2008 ble denne myten tilbakevist. Ja, det er viktig og holde barnet varmt. Å komme til verden naken og våt, er som å komme ut av dusjen – det kan være litt kaldt og ekkelt. Det anbefales derfor og ha det varmt og godt i rommet barnet fødes og legge barnet raskt på mors kropp. Et lett teppe over er ellers alt som trengs.


Nyere studier har gjentagende ganger vist at hud-mot-hud kontakt er mer enn nok effektivt for å regulere temperaturen – hos friske barn født til termin.


Hud-mot-hud kontakt har mange fordeler

Lukten fra barnet øker mors oksytocinproduksjon. Fra det øyeblikket barnet er født, kan det gjenkjenne lukten av deg. Du er også biologisk innstilt på å kunne gjenkjenne ditt barns lukt.


Den deilige babylukten lager en positiv reaksjon i din hjerne, som styrker tilknytningen mellom dere og øker sjansene for vellykket amming.


Hud-mot-hud kontakt øker også sjansene for en raskere 3.fase i fødsel, der morkaken løsner og kommer ut – og reduserer risiko for blødning.


Så istedenfor å puste inn frisk lukt av vaskemiddel – velg en naken, bløt og varm baby og masse hud-mot-hud kontakt i timene etter fødselen.


Følg oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square

Merk: Alle private bilder på denne bloggen deles med godkjennelse av familiene. Vær snill å respektere deres valg og opphavsrett. Ikke kopiere, lagre eller skriv ut noen av bildene.

 

Du er selvfølgelig velkommen til å dele linken til denne siden om du ønsker.