Jordmorbloggen

av jordmor Kristina

Jordmora som fødselsfotograf

Det er tidlig vår, kulda nekter å slippe taket selv om sola gjør hva den makter for og gi varme til frosne kropper som er lei av vinteren. Jeg har vakt for en mamma som bor et stykke unna. Det er hennes tredje fødsel. De to andre barna har hun født på sykehuset med en jordmor som er en god venn/familie. Nå jobber hun imidlertid ikke som jordmor på sykehuset lenger og da falt valget på å føde hjemme.


Jordmoren som har tatt i mot hennes to andre barn, tar kontakt med meg på sensommeren. Kunne jeg tenke meg å hjelpe henne med en hjemmefødsel? Hun har aldri vært jordmor på en hjemmefødsel – så hun vil helst ha litt assistanse. Klart jeg vil!


Fødetelefonen ringer i 05:00 tiden. En glad og forventningsfull jordmor er i den andre enden. ”Nå kan du bare komme, her blir det fødsel!” Jeg kryper raskt ut av dyna, får på meg klær og setter turen mot fødehuset. 1,5 time senere er jeg fremme og lister meg inn døra.

I fødehuset er det full rulle i entreen. To barn holder på og gjøres i stand til en dag i barnehagen. De skal hentes og bringes til barnehage, og far holder på å gjøre dem i stand. Mor og jordmor er inne i stuen. Riene kommer regelmessig og mor takler dem fint. Hun er avslappet og konsentrert, på vei inn i fødeland. Jeg gir alle en klem og setter meg ned i sofaen. Etter min erfaring blir det ikke noe fødsel her før barna er trygt av gårde til barnehage og roen kan senke seg i huset.

Siden jeg ikke skal være den ”aktive” jordmoren på denne fødselen, har jeg tilbudt meg og ta bilder. Så gjør jeg litt nytte for meg jeg også! Jeg finner frem kamera og tusler rundt i stuen som nå ligger badet i morgensol. Det kommer til å bli en aldeles nydelig vårdag, på mange måter.

Snart stilner det i gangen, og far kommer inn i stua. Sammen kan de nå jobbe seg gjennom rier og gjøre seg klar for å møte sitt tredje barn. Riene tar seg raskt opp, de blir kraftigere og mor jobber seg rolig gjennom – ri for ri. Far stryker og støtter. Livet står stille, all konsentrasjon og kraft brukes på fødselsarbeidet.

Alt er normalt. Alt er som det skal være. Nærhet og ro. Tid til å føde på akkurat den måten hun vil, og bruke den tiden akkurat dette barnet trenger. Trygghet. Kjent jordmor som hun kan gi fra seg kontrollen til. Med lukkede øyne møter hun neste ri med dyp pust. En ri av gangen.

Etter en stund blir pusten dypere med mer lyd. Lyden fra en kvinne som snart skal føde barnet sitt.

Forrige gang fødte mor på fødekrakk, og hun ønsker å gjøre det samme denne gangen. Men når trykketrangen melder seg, føles det ikke rett. Hun prøver noen ganger, men finner ikke noe god kraft til å trykke med. Vi tar bort krakken og mor setter seg på huk. Det går bare et par rier, så ser vi toppen på det lille hodet.

Med varsomme hender hjelper jordmor barnet ut og opp på mors bryst. Det er som om solen aldri har vært så fin, aldri har strålt så varmt. En deilig søt og bløt liten jente blir ønsket velkommen av mor og far. Hun ligger godt inntil en varm kropp, omfavnet av varme hender fra de som har sett frem til dette øyblikket så lenge.

Kvinner altså! For en kraft og omsorg. Kvinnekroppen! som ”bare” kan produsere et helt nytt lite menneske og føde det ut av sin egen kropp. Glede, lettelse og kjærlighet. Det er hellig tid i fødehuset. Latter og lettelse over at jobben er over.Etter en stund hjelper vi mor, far og den lille søte bløte ut i sengen. Den lille blir studert, kysset og luktet på. Hun leter etter puppen, og finner det hun er på leting etter. Det blir servert mat og drikke til de store også, og så kan alle hvile ut og bare nyte øyeblikket. Det er fødselsdagsfest!

En stund senere pakker jeg tingene mine sammen, og reiser fra den fine familien i dobbeltsengen. En fornøyd jordmor Sandra, som nå har hatt gleden av å ønske alle tre barna i familien velkommen, blir igjen for og hjelpe litt til.

Gratulerer og velkommen til verden lille søte bløte. Heldig er du som fikk komme til verden rolig og trygt i din egen stue, omgitt av fine mennesker som elsket deg allerede lenge før du ble født!


Følg oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square

Merk: Alle private bilder på denne bloggen deles med godkjennelse av familiene. Vær snill å respektere deres valg og opphavsrett. Ikke kopiere, lagre eller skriv ut noen av bildene.

 

Du er selvfølgelig velkommen til å dele linken til denne siden om du ønsker.