Jordmorbloggen

av jordmor Kristina

10 tips for barselbesøk

Det kribler i både hjerte og mage når noen som står oss nær har fått barn. For ikke å snakke om fingrene – vi vil så fort som mulig få kost og snust litt på den nyfødte babyen!

De nybakte foreldrene på sin side er trette, hormonelle og har en fulldags (og natt) jobb med å bli kjent med barnet sitt, få ammingen i gang og komme seg etter fødselen. Samtidig som de også har lyst til å vise frem det nydelige og vakreste barnet de er blitt foreldre til.

Om man er litt vàr og oppmerksom, kan det bli fint for alle med et barselbesøk.

Her er 10 tips til deg som er blitt invitert inn i barselhuset

Vent på invitasjon

Nyfødte babyer er SÅ nydelige. De lukter så godt, er så myke og varme og har pittesmå skrukkete tær og fingre. Selv om foreldrene også ofte ønsker å vise frem barnet sitt, betyr det derimot ikke at du bare kan droppe innom uanmeldt.

Et nyfødt barn krever mye av sine foreldre, og det aller viktigste for dem er å få søvn og ro rundt seg til å få ammingen i gang..

Skriv en gratulasjonsmelding (med en sms risikerer du ikke å vekke noen) og fortell dem at du gleder deg til å komme og se på babyen så snart det passer for dem – og vent på invitasjon.

Møt presis til den tiden du blir invitert, den er ofte nøye regnet ut mellom amme- og søvntid. Send gjerne en melding i forkant og hør om det fortsatt passer. Da kan du også spørre om det er noe de trenger fra butikken eller si ifra at du tar med deg lunsj, en kake eller lignende.

Ta med mat

Et nyfødt barn er en fulltidsjobb, både for mor og far. Det er ikke alltid man har ork eller tid til og lage middag eller i det hele tatt gå i butikken. God og næringsrik mat er imidlertid veldig viktig i disse krevende dagene.

Ta med deg en gryte, suppe eller kanskje oppkuttet grønnsaker/frukt, som foreldrene kan kose seg med etter at du har reist. Eller lag en tallerken næringsrik grøt/lunsj dere kan spise sammen når dere prater dere varme om fødsel og babyting.

Vær vertinne

Ikke vent å bli servert noe på barselbesøk. Vær selv vertinne, og forsyn både mor og deg selv. Har du med mat, dekk på bordet og rydd opp etter dere før du reiser hjem.

Hjelp til i huset

Mangler det toalettpapir, spør om du skal dra ut og kjøpe for dem. Er du innom kjøkkenet, tøm gjerne oppvaskmaskinen og sett inn oppvask om det er behov. Her må du føle deg frem, for noen vil kanskje ikke like at du gjør det uten å spørre om det er greit først. Men jeg har til gode og oppleve en nybakt mamma som ikke sier ja takk til å få vasket av kjøkkenbenken eller brettet noen klær.

Vent med holde babyen til du blir spurt

Mange mammaer synes det er vanskelig å si nei når noen spør om å få holde barnet deres. Vent derfor til du blir spurt og mamma føler seg komfortabel med det. Vekk aldri opp en sovende baby.

Gi babyen tilbake raskt

Her er det lett å feile! Når du først har fått mulighet til å holde den lille myke kroppen, faller vi til ro og koser oss veldig. Det gjør som oftest ikke mamma. Kos med babyen en liten stund, før du leverer det raskt tilbake. Om barnet begynner å gråte, tilby deg raskt å levere barnet tilbake til mamma om hun gir tegn til det. Både babyer og mødre blir ofte instinktivt veldig stresset ved gråt.

Hjelp foreldrene å stole på seg selv

Fortell foreldrene at du synes barnet er nydelig, og at du synes de gjør en bra jobb. Nybakte foreldre er ofte usikre på om de gjør ting riktig. Ikke kome med forslag om å gjøre ting annerledes, såfremt ikke foreldrene ber om råd. Alle foreldre er ulike, men de fleste førstegangsforeldre er usikre og trenger tilbakemeldinger på at de gjør en bra jobb. Du kan hjelpe dem å finne selvtillit og føle seg trygge som foreldre. Har du selv negative erfaringer fra nyfødttiden, for eksempel i forhold til amming, er ikke dette tiden å ta opp dette.

Frisk, rask og ren

Reis aldri på barselbesøk om du ikke føler deg frisk og rask. Har du det minste snev av en forkjølelse, bli hjemme og vent til du er frisk. Ta heller aldri med barn som er syke eller trette og grinete. Vask alltid hender når du kommer til barselhuset og eventuellt før du får holde babyen.

Ikke glem mamma og ev søsken

Å gå gravid og føde barn er både fysisk og psykisk slitsomt. Vis hensyn, gi mamma og selvfølgelig også pappa, mye omsorg og kjærlighet. Har du med gaver til det nyfødte barnet, husk også eventuelle storesøsken så du ikke risikerer å skape sjalusi. Eller kjøp med deg en deilig fuktighetskrem eller en dusjsåpe som den nybakte mammaen kan skjemme seg bort med – det har hun fortjent!

Kjenn din besøkelsestid

Så fremt du ikke er blitt spurt om noe annet – et barselbesøk burde vare maks 1 time. De nybakte foreldrene har som oftest ikke overskudd til lange besøk og dype samtaler. De trenger ro og tid til å bli kjent med det nye barnet og den nye situasjonen. Ta med deg mat eller andre ting det er behov for, kok en kopp te, rydd kjøkkenet (om mor ønsker det) kos med barnet og kommenter hvor god jobb foreldrene gjør – og la foreldrene og babyen igjen få tid alene.

Følger du disse tipsene blir du helt sikkert invitert igjen ganske snart!


Følg oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square

Merk: Alle private bilder på denne bloggen deles med godkjennelse av familiene. Vær snill å respektere deres valg og opphavsrett. Ikke kopiere, lagre eller skriv ut noen av bildene.

 

Du er selvfølgelig velkommen til å dele linken til denne siden om du ønsker.