Jordmorbloggen

av jordmor Kristina

Påskefødsel

En fantastisk påskefødsel i siste liten! 11 dager over termin og 4 timer før den oppsatte timen på Ahus svømmer det en liten deilig jentebaby ut hjemme hos mamma og mamma i en leilighet i Oslo.

Helt i starten av april passerte denne mamma`n termindatoen sin - med stor tålmodighet. Tirsdag var hun på overtidskontroll og alt var fint med både henne og babyen i magen. Tålmodigheten var fremdeles imponerende. Onsdag formiddag, og fremdeles ikke noe tegn til fødsel, begynte imidlertid uroen å stige ltt. Når man har planlagt å føde hjemme, er det jo nettopp der man vil være. Etter 42 ukers svangerskap er imidlertid anbefalingene at man føder på sykehuset og eventuellt at fødselen settes i gang. Vi krysset fingrene for at noe skulle skje før torsdag kl 12:00.

Når kvelden kommer får jeg beskjed om at "noe trolig er på gang". Jeg tenker det kan være lurt og sove litt, det blir mest sannsynlig fødsel til natten. Jeg sover en hel time. Fødetelefonen er stille. Påskekrim, strikketøy og marsipan til ventingen - fremdeles stille på fødetelefonen. Natten kommer, men nå er jeg jo ikke trett! Det er ikke lett å time inn søvn i forhold til disse fødslene. Jeg sovner først i 03:00 tiden.

05:00 våkner jeg av en sms. Riene er blitt sterkere og mer regelmessige. Jeg spør om de vil at jeg skulle komme, men de synes det er greit om jeg venter litt. De vil ringe når de hadde behov for meg. Klokken 07:00 ringer telefonen og en våken og glad mamma informerer at de gjerne ville at jeg skal komme nå.

Vel ute i bilen ringer jeg jordmorstudenten som skal være med. 2 ring, så opptatt. Jeg forsøker igjen. 2 ring, så opptatt. Det kan virke som om hun avviser samtalen min. Kanskje hun ligger og sover og trykker feil på telefonen i halvsøvne? Siste forsøk før jeg går inn i fødehuset. 2 ring, så opptatt. Dette var merkelig. Vel, ingen påske uten påskemysterier! Jeg sender en rask sms: Fødsel på gang! Så listet jeg meg inn i fødehuset kl 07:40

Mor ligger i fødebassenget i stuen, og jeg hører raskt at riene er tette og kraftige. Supert! Her blir det ikke aktuellt å møte opp på timen hos Ahus! Jeg lytter til babyens hjertelyd og alt er bra der inne i magen. Jeg kjenner mors kropp skjelve og småriste under hendene mine "Dette er så vondt!" "Du aner ikke hvor vondt det er" Jeg undersøker mor og kan raskt konstatere at her er det 8 cm og babyen er "rett rundt hjørnet" Selv det er vanskelig og ta inn over seg. "Det kan fremdeles ta lang tid.." "Jeg takler ikke dette spesielt bra" Både jeg og medmor kan imidlertid konstatere at det er akkurat det hun gjør. Alt er normalt og fint, om ikke veldig lenge vil hun møte babyen sin for første gang.

De gule påskeblomstene lyser opp i verandakassen, store hvite snøflak daler tungt ned fra en mørk himmel. Det er skjærtorsdagmorgen og ikke en bil eller et menneske å se i gatene. Inne i fødehuset titter de gule tulipanene opp bak rene håndklær og annet utstyr til fødselen på stuebordet. Stillheten avbrytes av mors lyder - en ny ri er på vei. Den bølger over henne nådeløst og sterk. Helt på grensen av hva man tenker man kan klare. Men hun klarer, og en pause gir mors kropp litt lindring.

Pausen er kort. Riene kommer tett. 08:10 hører jeg at mor begynner å trykke. Påskebabyen melder sin ankomst. 4 rier senere svømmer det ut en deilig og bløt liten baby. Hun gråter straks, blir rosa og fin og faller så til ro igjen. Gledestårer og lettelse. Barnet knuges til mors bryst og blir omfavnet av fire myke hender som ønsker henne velkommen til verden. Er det en gutt eller jente? Overraskelse, glede: "Det er en jente!" Kjærlighet. En skikkelig fin jentegjeng gleder seg og kan puste ut etter en natt med fødselsarbeid.

Etter noen timer reiser jeg fra fødehuset. Mor har ammet, tisset og dusjet. Jeg har sydd noen få sting, fylt ut papirer og drukket opp kaffen min jeg hadde med meg. Barnet er veid og målt og virker perfekt. Mor og mor koser seg på sofaen med verdens beste premie for verdens sterkeste innsats. Fremdeles faller det tunge snøflak fra den mørke himmelen. Men jeg bryr meg ikke. Jorden er vårklar og ikke et snøflak har en sjanse. Det er april, nyfødte babyer og glede både inni og utenpå.

Og tilbake til påskemysteriet med jordmorstudenten: 4 åringen i huset som satt og så på NRK super på mammas telefon når hun var på badet, hadde raskt og effektivt avslått de innkommende samtalen fra jordmora. Det er "sekretæren" sin det! Vi satser på at det går bedre neste gang!


Følg oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square

Merk: Alle private bilder på denne bloggen deles med godkjennelse av familiene. Vær snill å respektere deres valg og opphavsrett. Ikke kopiere, lagre eller skriv ut noen av bildene.

 

Du er selvfølgelig velkommen til å dele linken til denne siden om du ønsker.