Jordmorbloggen

av jordmor Kristina

Skal du slutte?!!

”Kjære jordmor Kristina

Jeg leste i går at det var kroken på døra for hjemmefødsler! Betyr det at du skal slutte?! Da jeg fødte i mars i fjor var du jordmoren min, og vi hadde en opplevelse sammen som jeg aldri ville vært forruten. Nå planlegger vi barn nummer to, og ønsker selvfølgelig ogå å føde hjemme med deg – men hvordan blir sjansene våre for det, må vi føde på sykehuset denne gangen?

Klem fra oss tre

Xxxx xxxx xxxx”

Den siste uken har denne og lignende mail dumpet ned i innboksen hver dag, så jeg føler at tiden er inne for å dele mine tanker, gi informasjon til de gravide og oppfordre flere til å føde hjemme!

Siden 2008 da jeg var nyutdannet jordmor har jeg jobbet privat som hjemmejordmor og reist (både land og strand) rundt og hjulpet par som ønsker å føde deres barn hjemme. Stort sett alene, enkelte ganger med en annen jordmor. Allerede før jeg ble ferdig utdannet jordmor hadde jeg vært med på nesten 50 hjemmefødsler, som assistent. Jeg hadde gleden av å få være med den klokeste, sindigste og varmeste jordmoren jeg noen gang har kjent. Jordmor Åse - hun var min mentor, jeg sugde til meg all hennes mangeårige erfaring og klokskap om kvinnekropp, fødsler og fødselshjelp.

Både de fasinerende fysiologiske og de enda mer fasinerende psykologiske sidene. Både likheten og ulikheten. Både det normale og det avvikende. Jeg var 28 år og var med på hjemmefødsler så ofte det var mulig med 3 små barn og sykepleierjobb. Jeg var og er utrolig takknemlig for alt jeg lærte i disse årene og hver eneste fødsel var en glede for meg. Jeg fikk aldri betalt i kroner og ører for den deltakelsen og jobben jeg gjorde, men desto mer fikk jeg betalt i kunnskap, tålmodighet, tillit og trygghet.

Det første året som ferdigutdannet jordmor jobbet jeg delvis sammen med min jordmormentor Åse. Jeg hadde da ansvaret for fødselen, min mentor stilte opp om det var noe. Den første fødselen jeg hadde alene tror jeg blodtrykket mitt blåste alle tidligere målinger, den andre hjemmefødselen jeg hadde tror jeg kanskje at jeg var mer lykkelig og tilfreds en hun som selv hadde født barnet!

Nå har jeg vært med å hjulpet 204 barn til verden!

Før det første året var ferdig jobbet jeg alene på hjemmefødslene. Jeg hadde kunnskapen, tryggheten og troen på kvinnekroppen. Jeg er langtfra utlært – hver eneste fødsel bringer med seg noe nytt og eget for akkurat den kvinnen og den fødselen, og jeg er ydmyk før hver eneste fødsel. Ydmyk, ikke redd. Lydhør og observant – ikke engstelig. Og jeg har, takket være min mentor en bunnsolid tro på kvinnekroppen og dens evne til å føde barn, men også en ydmyk holdning til at uforutsette ting kan skje, at man alltid må ”ligge ett skritt foran” på en hjemmefødsel og man må ”kunne sine saker”

Sykehuset er min forlengede arm, og kvinner overflyttes om fødselen ikke forløper normalt. Jeg har også opplevd uforutsette akutte ting i fødsler, der pulsen min stiger, og jeg må hive meg rundt. Vurderinger, avgjørelser og tiltakene skal treffe presist – og det har gjort det og det har fungert – hver eneste gang. En hjemmefødsel er like trygt som å føde på sykehuset når man er selektert og har jordmor tilstede.

For noen år tilbake ble jeg og flere andre hjemmejordmødre gjort oppmerksom på at HELFO nå dekket utgiftene for to jordmødre under en hjemmefødsel. For to år siden ble jeg og min jordmorkollega Annett enige om å samarbeide om fødslene. Vi hadde da begge så mange fødsler at vi begynte å bli engstelige for at noen skulle føde på samme tid og at vi ikke skulle ha mulighet for å komme. Dessuten var dette endelig en fin sjanse til å kunne jobbe med hjemmefødsler og allikevel tjene en normal jordmorlønn uten å ha en ekstrajobb ved siden av. Istedenfor 20-25 fødsler i året, fikk vi nå til sammen 40-50 – vi fikk også gleden av å ha en kollega. En kollega vi kunne utveklse erfaringer med og en som kunne lette på vaktberedskapen. For første gang siden jeg startet opp kunne jeg ta meg sommerferie og reise ut av byen – kollegaen min ”passet på” de gravide. Så ofte vi kunne møtte vi opp på hverandres fødsler, de andre gangen jobbet vi alene som vi var vant med.

Fra 1.september har vi ikke lenger den muligheten. Det vil si, muligheten til å være med hverandre på fødsel er jo alltid der – men nå vil den ikke lenger lønnes. Det er for så vidt greit å være idealistisk, men også vi hjemmejordmødre trenger mat på bordet og penger til å betale regningen – så SÅ idealistiske har nok ikke noen av oss mulighet for å være. Det må nesten rekke med at jeg har vakt 320 dager i året og alltid må være tilgjengelig og kjørbar. At jeg kjører land og strand både dag og natt og i all slags føre og tilbringer timesvis - faktisk også dagesvis borte fra familien på jobb med en hvil innimellom på en sofa. Dette er jeg vant med, dette tilbyr jeg gjerne fordi det er en del av jobben og fordi jeg brenner for å gi kvinner muligheten for å føde hjemme – men jeg kan ikke gjøre det uten å få betalt for det. Dette er en sak som vi selvfølgelig vil fortsette å jobbe med, på lik linje med at hjemmefødsel skal være et gratis alternativ for kvinner på lik linje med å føde på sykehuset.

Derfor er jeg da tilbake der jeg startet – men jeg har jo ikke tenkt å slutte som hjemmejordmor av den grunn. Min private økonomi får heller vurderes fortløpende i forhold til hvor mange hjemmefødsler jeg har per år – så her er det bare å føde i vei! Når alt kommer til alt har jeg jobbet flere år alene enn med en kollega, og de fleste kvinner som har født hjemme har hatt en jordmors klokskap og utholdenhet ved sin side og de fleste barn født hjemme i dette landet har kun hatt to jordmorhender som tok dem varsomt i mot når de entret verden.


Følg oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square

Merk: Alle private bilder på denne bloggen deles med godkjennelse av familiene. Vær snill å respektere deres valg og opphavsrett. Ikke kopiere, lagre eller skriv ut noen av bildene.

 

Du er selvfølgelig velkommen til å dele linken til denne siden om du ønsker.