Jordmorbloggen

av jordmor Kristina

Denne fødselen skulle du vært med på!

Nå tror dere sikkert at jeg skal fortsette med mine clickbates – men jeg skal jo ikke det :) Denne overskiften er nemlig helt i tråd med det jeg har tenkt til å formidle. VELDIG mange ganger når jeg er tilstede på en hjemmefødsel, tenker jeg faktisk denne tanken. Jeg kunne virkelig ønske at ALLE kunne få oppleve å være med på en hjemmefødsel. Jeg kunne også ønske at alle jordmødre OG fødselsleger/gynekologer hadde hatt muligheten til å være tilstede på MINST en hjemmefødsel i løpet av sin utdannelse eller praksis.

For selv om jeg forsøker så godt jeg kan å formidle den rolige atmosfæren, nærheten, den rå styrken, tryggheten, samholdet, samarbeidet og det kjærlige – er det for de aller fleste vanskelig å forestille seg hva som er så spesielt med en hjemmefødsel. Det blir ikke det samme å lese en historie eller se en youtube film. Man må rett og slett oppleve det! Kjenne det! Både som fødekvinne, partner og jordmor/lege.

Det er ikke det at jeg tror kvinner som føder hjemme er annerledes, spesielt tøffe og rå (det har jeg sagt mange ganger). At de føder ”bedre” eller at vi hjemmejordmødre er spesielt dyktige i faget vårt. Jeg tenker på atmosfæren, roen, nærheten og det kjente – som er praktisk vanskelig, og ofte umulig å få til på et sykehus. Fordi man ikke bor der, fordi det ikke er et kjent miljø, fordi det ikke lukter som hjemme eller fordi man som oftest ikke kjenner jordmoren sin. Fordi det som oftest er travelt og er mange andre som føder på samme sted, fordi man ikke helt klarer å slappe av og være seg selv eller fordi man føler man føler at andre bestemmer over kroppen sin osv... Fordi disse tingene gjør noe med oss, både som fødekvinne og helsepersonell.

Denne fødselen starter – som den som regel gjør – med en telefon om at det er rier på gang. Jeg hadde nesten akkurat kommet hjem fra et restaurantbesøk, der vi hadde feiret vel overstått flytting og (nesten) alle ting var på plass i den nye leiligheten i Oslo. Paret som venter sitt andre barn bor to kvartaler bortenfor, så for første gang kan jeg rusle gjennom Oslo`s gater på vei til fødsel! Mørket har senket seg over sommernatten, og festglade mennesker nyter den milde kvelden. Inne i fødehuset blir jeg møtt av blide og forventningsfulle ventende foreldre. Jeg lytter til barnet i maven som har meldt i fra at tiden der inne snart er over. Alt er fint, men det er fremdeles litt tidlig i fødsel. Vi blir derfor enige om at jeg skal gå hjem en tur, og de vil kontakte meg når riene kommer litt mer regelmessig og hyppig.

Paret skal ha med seg to doulaer på sin fødsel. De har lengre reisevei enn meg, så jeg anbefaler dem å ikke vente for lenge før de kontakter dem. De er begge bekjente av mor, og jeg har hatt den gleden av å treffe dem for et par uker siden. Det er ikke ofte jeg har hatt gleden av å jobbe sammen med doulaer, så jeg ser frem til samarbeidet. Jeg hopper i sengen så snart jeg kommer hjem, men sover ikke så tungt. Kroppen ligger hele tiden å venter på at telefonen skal ringe. Innimellom dupper jeg av og drømmer at jeg er på fødsel. I det telefonen ringer har minst 3 barn kommet til verden, i drømmene mine. Klokken er 04:00. Riene er tettere og kraftigere nå - jeg hopper i tøyet og tar fødebagen under armen. Juninatten er allerede lys og sval. De festglade er på vei hjem, ikke fullt så lystige nå.

I fødehuset er det rolig stemning. Doulaene har kommet, og har startet med å fylle fødebassenget. Doula Maren, som også er fotograf, knipser noen bilder nå og da. Doula Ragnhild masserer og hjelper mor å fokusere på pusten. Bak på ryggen hennes sitter en liten blid gutt med store vakre øyne i bæresjal. Observerende og litt undrende over hva denne natten bragte med seg.

Far har sterke trygge hender å holde i når rien tar tak.

Jeg lytter og hører at alt er fint, mor ønsker ikke å bli undersøkt og jeg lar henne få jobbe i fred. Jeg setter meg ned i sofaen og tenker at jordmorlivet er ekstra godt med to doulaer i huset. Mor lener seg mot far, de kikker på hverandre og mor ler. Hele rommet er fylt av ro, omsorg og kjærlighet - og forventning til det som snart skal skje.

Hver eneste ripause fylles med et smil. En ri nærmere målet! Riene bølger på, heftigere og mer krevende nå. Bestemor som skal være med for å passe på storebror er tilkalt. Bassenget er snart klart. Den siste rien er kraftig som et lite jordskjelv. Mor ønsker å gå opp i bassenget. Det kjennes godt å senke seg ned i det varme vannet. Massasje på ryggen gjør godt og lindrer. På lydene forstår jeg at det nærmer seg fødsel.

Den lille med de store vakre øynene på ryggen til mamma holder på å sovne. Han blir lagt mykt i en deilig skinnpose under spisestuebordet i stua. Alt går så rolig for seg, det føles som en forestilling vi har øvd til i mange år der vi alle har ulike roller å fylle. Mor, far, doulaer og jordmor. Alt fokuset er rettet mot hovedrolleinnhaveren - Mor som føder.

Lyset fra sommerdagen som så smått har startet, skinner mildt inn i stuen gjennom florlette gardiner. Klokken nærmer seg 06:00. Den dype urlyden bryter stillheten i rommet. Det kraftige trykket som leder barnet nedover og ut tar over kontrollen av kroppen. En lang sammenhengende trykketrang og barnets hode er født.

Storebror våkner, og han og bestemor som akkurat kom inn døren får akkurat med seg at den nye lille svømmer ut i verden og kan løftes opp i mors armer. Rommet fylles med glede, tårer, latter, smil og all verdens gode følelser!

Det er som den vakre avslutningen på forestillingene vi elsker, der alt ender godt og vi kan gå hjem med varme og glede i hjertet. Den lille med de store vakre øynene våkner under bordet av alt oppstyret, og setter opp et stort smil – selv om han sov seg gjennom avslutningen.

Det er hellig tid i en stue i Oslo by. Mor og far kan endelig legge seg i dobbeltsengen og nyte at de er blitt fire. Storebror får kysse og stryke på den nye lillesøsteren. Bestemor varter opp med mat og drikke til både hovedrolleinnhaver, biroller og statister. Doulaene og jeg rydder opp og jeg fyller ut papirer og måler og veier den helt ferske.

Så ankrer vi den gode opplevelsen med et lite glass bobler(!) og deilig spansk ost og skinke som bestemor varter opp med - og ønsker familien hell og lykke.

Etter noen timer rusler jeg hjem igjen, med litt bobler både i blodet og hjerter – og tenker igjen at denne følelsen og denne opplevelsen kommer jeg ikke til å klare å beskrive så godt at alle KJENNER den, det må oppleves!

Gratulerer og velkommen til verden du lille søte <3

Takk til Doula Ragnhild og Doula/Fotograf Maren for godt samarbeid og nydelige bilder!


Følg oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square

Merk: Alle private bilder på denne bloggen deles med godkjennelse av familiene. Vær snill å respektere deres valg og opphavsrett. Ikke kopiere, lagre eller skriv ut noen av bildene.

 

Du er selvfølgelig velkommen til å dele linken til denne siden om du ønsker.