Jordmorbloggen

av jordmor Kristina

Fødsel i det lille røde huset i skogen

Det er vår i lufta. Fuglene kvitrer og sola gjør optimistiske forsøk på å varme kalde vinterkropper. Det brune, mørke og kalde – skal bli fargerikt, lyst og varmt. Vi kjenner alle at det er lettere å stå opp om morgenen, og at lyset og varmen gjør oss i godt humør. Våren er like magisk hvert år.

En fødsel er også like magisk hver gang. Et nytt liv, forventningene, spenningen og kjærligheten. Kraften, det sarte og det voldsomme. Forløsningen. Et nytt menneske.

Det tikker inn en sms rett etter jeg har våknet. Jeg sitter i sengen med en kaffekopp og nyter avisen og fuglekvitter. Mor har hatt sammentrekninger et par timers tid, men er usikker på om det er ”the real thing”. Hun vil bare informere meg om at noe kanskje skjer i dag. Jeg har konsultasjoner frem til 11:30, og vurderer om jeg skal avbestille dem – men velger å avvente.

Det er parets andre barn som ventes. Storesøster er to år, og kom til verden på ABC klinikken. Denne gangen har de valgt å føde hjemme, og fødehuset er gjort klart. Den kommende storesøster blir levert i barnehagen, bassenget blir blåst opp. Mor spiser og hviler. Riene tar seg raskt opp når det blir ro og stillhet i huset.

Skjermbilde 2015-03-19 kl. 20.41.24 kopi.png

Rett før klokken 10:00 ringer fødetelefonen. ”Dette er definitivt fødselen som er i gang” sier mor. ”Men du trenger ikke komme enda. De kommer ikke så tett enda, jeg ringer deg så fort de tar seg opp”. Jeg bor 20 minutter unna fødehuset, så jeg avventer som mor ønsker.

Siste konsultasjonen er en akupunkturtime. I det jeg skal fjerne nålene etter behandlingen, tikker en ny sms inn på telefonen. ”Nå er det nok på tide at du kommer”. Perfect timing! Jeg bærer fødebag og veske ut i bilen, vinker pasienten avgårde og setter kursen mot fødehuset. Klokken er 11:30

Litt før tolv kjører jeg inn til det lille røde fødehuset inne i skogen. Mors venninne er jordmor, og skal være med på fødselen. Når jeg lister meg inn døren hører jeg full aktivitet ned på badet. Far og venninne er i gang med å fylle bassenget. Alt er i rute. Smilende ansikt og ro.

Inne på soverommet finner jeg mor. Riene kommer tett. Hun er rolig, men har vanskelig for å finne en god stilling. Kinnene har røde føderoser. Jeg skjønner straks at det ikke er lenge før dette barnet har tenkt til å gjøre entrè.

En undersøkelse viser at det er 8 cm. Fantastisk, her blir det barn! Babyen har det fint, mor vil være i fred. Jeg går ut og sender sms til jordmor Annett: ”Her blir det fødsel snart, det er det bare å komme :)”

Bassenget er nesten halvfullt, her kan vi få dårlig tid. Far og venninne finner frem bøtter, her må alle kranene åpnes! Tekoker og kjele med vann blir satt på, varmtvannstanken begynner å bli tom. Det jobbes på spreng. Riene kommer tett nå, mor står rolig inne på soverommet og rugger frem og tilbake. Dyp konsentrert, de sterkeste riene bringer henne ned på kne. 20 minutter senere kan mor endelig senke seg ned i det varme og lindrende vannet. Jeg senker lyset i spottene, og det blir ro i rommet. Venting.

Jordmor Annett kommer listende inn, og setter seg i trappen utenfor badet. Mor trykker. Stønning, lysten til å holde igjen blander seg med lysten til å møte barnet. Oppmuntrende ord. Alt er helt fint, alt er normalt. Babyen har det fint. Det er bare å trykke når kroppen gir signalet. Mor sliter med å finne en grei stilling, men blir tilslutt stående på knærne lent over bassengkanten. Det er full stillhet. Så kommer neste ri. Følelsen er intens og ropet skarpt. Et hode fødes, inni i fostersekken. Venting. På neste ri sklir barnet ut, fosterhinner fjernes, navlesnor vikles av og barnet kan sendes opp i mors skjelvende og ventende armer.

Skjermbilde 2015-03-19 kl. 20.40.16.png

Det er magisk tid. Som knopper som spretter og vårsolen som varmer. En deilig våt, bløt og rosa baby omfavnes og kysses. Det er glede, latter, tårer og beundring. ”Er det en jente?” sier far. ”Dere får se etter” sier jeg, " jeg sier ingenting". Vi ler og nyter stunden alle sammen.

Etter en stund klippes navlesnoren, og vi får konstatert at det ER en aldeles nydelig jentebaby. Far får barnet sitt på brystet, mor hjelpes med morkaken og ut av bassenget. Inne i sengen syr jeg tre sting, og mor kan krype godt under dynen og legge den lille nyfødte jenta til brystet. Vi trekker oss tilbake og lar familien være i fred med sin opplevelse og gave.

Jeg fyller ut papirer, rydder opp og ser til mor og barn. Storesøster hentes fra barnehagen, og jeg setter etter hvert kursen hjemover. Klokken er snart 16:00.

Jeg er full av glede, og varm både inni og utenpå. For en nydelig vårdag!

10649639_10153229029258938_852708768227637717_n.jpg

Velkommen til verden du lille søte, heldig er du som fikk en så deilig start på livet!

#jordmor #jordmorliv #vannfødsel #birthjusthappened #fødselshistorier #fødekraft

Følg oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square

Merk: Alle private bilder på denne bloggen deles med godkjennelse av familiene. Vær snill å respektere deres valg og opphavsrett. Ikke kopiere, lagre eller skriv ut noen av bildene.

 

Du er selvfølgelig velkommen til å dele linken til denne siden om du ønsker.