HJEMMEFØDSEL

En normal fødsel er det som er normalt for den enkelte kvinne. Det er ingen tidsramme som forteller oss at den fødende skal gjøre noe til en bestemt tid. Hver enkel mor og hvert enkelt barn finner sin vei til fødsel. Det er en lang prosess for noen og kortere for andre. Om mor og barn har det bra, finnes det ingen grunn til å forstyrre eller gripe inn.

"The first intervention

in natural childbirth is the one

that a healthy woman does herself when she walks out the front door

of her own home in labor.

It is from that first intervention

that all others follow."

.

Med egne krefter, varme og støtte, føder kvinner lettest. Kvinner som føder hjemme, har lavere risiko for komplikasjoner og mindre behov for inngrep som keisersnitt- og tang/sugekoppforløsning. Hjemmefødende kvinner opplever også sjeldnere komplikasjoner som store blødninger og fødselsrifter enn kvinner som føder på sykehuset.

Hvorfor velge hjemmefødsel
 • Du får kjent jordmor og kontinuerlig oppfølging gjennom svangerskapet, fødselen og de første barseldagene.

 • En eller begge jordmødrene er på vakt kontinuerlig fra uke 38 til uke 42.

 • Når fødselen starter unngår du forstyrrelsen med å reise inn til sykehuset. Du er skjermet for avbrytelser og får tid og ro til å fullføre den naturlige prosessen.

 • Vi har stor tro på at det er en grunn for at fødselen foregår på ulike måter. Ingen fødsler er like – og vi forventer ikke at de skal være det. Vi har tro på kvinnen kropp og barnets arbeid sammen under fødsel.

 • Du kan bevege seg, spise og drikke slik du ønsker. Det finnes ingen regler for hvordan eller hvor fødselen skjer.

 • Dere har frihet til å invitere hvem dere vil til sin fødsel, og jordmødrene er også inviterte gjester til den fantastiske hendelsen.

 • Søsken kan involveres så mye som foreldrene ønsker i svangerskapet og fødselen. Mor slipper å reise bort, for så å komme hjem med en ny baby etter flere dager på sykehuset.

 • Fødslene finner sjelden sted i en seng…du blir oppmuntret til å følge din kropp, noe som vanligvis fører til en oppreist, knestående eller huksittende stilling.

 • Vaginale undersøkelser blir ikke utført i svangerskapet eller under fødsel såfremt ikke mor ønsker dette eller det er forhold som må undersøkes nærmere. Det blir alltid begrunnet og spurt om samtykke.

 • Etter fødselen vil navlestrengen ikke klemmes av før den har sluttet å pulsere blod til barnet. Fordelene ved å ikke klemme av navlestrengen tidlig er av stor fordel for mor og barn.

 • Undersøkelse av barnet, veiing og måling skjer sammen med dere – og først etter god tid til tilknytning og amming. Vi undervurderer ikke betydningen av at en varsom og uforstyrret fødsel er det beste fundament for den nye familien.

 • Timene og dagene etter fødselen kan tilbringes sammen som familie i eget hjem og egen seng.

 • En av jordmødrene besøker familien i sitt hjem før fødselen, og 2-3 ganger etter fødselen – alt etter behov.

Å være i et ukjent miljø med fremmede når man går igjennom den intime jobben det er å føde barn, kan ofte skape stress og anspenthet. Våre kropper, perfekt designet til å føde barn, kan reagere på denne spenningen med å produsere adrenalin. Adrenalin vil foruten å redusere kroppens toleranse for smerte, også redusere effektiviteten og fremgangen i fødselen. Det er kroppens måte å roe ting ned, så vi kan komme oss vekk fra "farer som truer".

 

Ved en hjemmefødsel har du kjente jordmødre rundt deg, i tillegg til din partner. Du kjenner disse menneskene godt og de kjenner deg – du har invitert dem til å være der. Du er i ditt eget miljø, omgitt av mennesker som elsker og har tro på deg. Du kan være i vann, dusje eller bade – som reduserer smerte. Du blir oppmuntret til å være oppreist og bevege deg – noe som ofte reduserer smertene. Du er ikke stille – du kan synge, ule, gråte, le eller lage de lyder som hjelper deg gjennom fødselsprosessen.

 

Du og din partner kan ta på hverandre, kysse og kose med hverandre – noe som øker utskillelsen av oxytocin som er kroppens egen smertelindring. Din partner og hjelpere gir deg varme hender, rolige oppmuntrende ord og støtte. Disse små enkle tingene er mer virkningsfulle og styrkende enn noe medikament som tilbys.

 

Det er en skille mellom å oppleve smerte og lidelse. Man lider når man er redd, alene og ”på vakt”. Noe smerte er å forvente ved en fødsel. Allikevel trenger ikke smertene å være uholdbare eller negative. Mange kvinner opplever at det å føde sitt barn naturlig gir dem en styrke og kraft som vedvarer og følger dem på alle områder resten av livet.

Troen på egen fødekraft kan kun oppstå hos kvinner som er ansvarlige og aktive i omsorgen av seg selv. Alt for ofte overlater kvinner denne omsorgen til ”de profesjonelle” – mennesker som mener å ha mer kunnskap om deres egen kropp enn dem selv. Kvinner blir ofte ikke gitt valgmuligheter i svangerskapet og under fødsel – de blir fortalt hva de må gjøre og om de er heldige får de sine ønsker og behov oppfylt. Å gi kvinner lov til å skape sine egne erfaringer, og finne sin egen vei gjennom fødselen uten direksjoner, skaper kvinner med tro på sin egen fødsel.

 

Kvinnens kropp vil lede henne på en måte som vil hjelpe henne fremover i fødselen og lette hennes ubehag under sammentrekningene. Å ha en hjelper som har troen på dette, vil ha en positiv virkning på fødselen – hjelperens rolle er å holde avstand slik at kvinnen føler seg trygg nok til å følge sine instinkter, og hennes kropp til å føde hennes barn. Om en kvinne eller barnet trenger assistanse, så er vi tilgjengelige for kjærlig og bevisst tilby vår kunnskap.

Ting som er kjekt å ha i huset ved en hjemmefødsel

En hjemmefødsel krever ikke masse utstyr eller store innkjøp.

Det meste av det som er greit å ha tilgjengelig, er ting du allerede har i huset.

 

 • gamle håndklær/sengetøy/laken

 • plast og kladder til å beskytte gulv/møbler

 • kluter og vaskevannsfat

 • varmeflaske, massasjeolje

 • tørkerull og stor søplebøtte/skittentøyskurv

 • sort søplesekk

 • saccosekk/madrass – dyne/puter lett tilgjengelig tiletter fødselen

 • oppvarmede myke håndklær, tepper til den nyfødte

 • mat og drikke (druesukker, frukt, rosiner, brus, yoghurt, sjokolade eller annen "lett" mat som gir rask energi)

 • sugerør/drikkeflaske

 • liten flyttbar leselampe, til inspeksjon og evt sying

 • isboks e.l til morkaken

 • store og mindre bind/bleier og beskyttelsesunderlag (ev. utstyrspakke)

REFERANSER

"Tusen takk for din kontinuerlige støtte gjennom svangerskapet, og for at vi fikk vår drømmefødsel i vårt eget hjem"

 

Tina og Per Kristian

“Jeg sitter igjen med en skikkelig godfølelse og fantastiske minner knyttet til fødselen. De to andre fødslene mine var jo fine fødsler i normal målestokk, men at fødselsopplevelsen kunne være så utrolig fin som den ble var utenfor mine forestillingsevner og forventninger"

Marianne H. Austad

“Takk for at du gjorde oss trygge og for den måten du tok deg av oss på. Vi anbefaler hjemmefødsel til alle som spør (eller ikke spør...) :D "

Kirsten