BARSELOMSORG

Dagene etter en fødsel med et nyfødt barn er en fantastisk tid, men kan også innebære noen utfordringer og usikkerhet for mange. Har du født hjemme kommer vi på barselbesøk i dagene etter fødselen. Om du har født på sykehus og ikke ønsker å tilbringe de første dagene etter en fødsel på en travel fødeavdeling, kan du reise hjem noen timer etter fødselen. Da kan det være fint å vite at man har muligheter for hjelp og oppfølging i sitt eget hjem.

Tilknytning og kjærlighetshormonet

Tiden etter fødselen er den mest dyrebare, som har ringvirkninger langt frem i tid. Vi vet at forlenget hudkontakt, setter intense følelser i sving og stimulerer både mor og far`s hormonproduksjon. De siste sammentrekningene i fødselen utløser hormoner som gjør mor våken og på vakt med en gang barnet er født - for å beskytte barnet. Barnet er våkent, men åpne øyne for å få øyekontakt. Dette er starten på tilknytningen.

 

Mor tar barnet sitt i armene, og legger det kanskje til brystet. Det er viktig at barnet kan få ta i bruk alle sine sanser. Lukte, smake, føle og høre mor og far`s stemme. Stillhet og ro er viktig - jo lettere er det for mor/far og barn å få kontakt. Belysningen bør være dempet, og det bør være varmt i rommet. Den nyfødte trenger menneskelig varme og har behov for å kjenne mors armer rundt seg og ta imot hennes kjærlighet. Mor og far`s oxytocin og endorfinnivå er på sitt høyeste i timene etter en fødsel. Den er høyere etter en vaginalfødsel enn etter et keisersnitt, og den er også høyere om ikke den naturlige hormonbalansen er blitt forstyrret av smertestillende midler og syntetiske hormoner under fødselen. Barnet har behov for begge foreldrene sine. Mor og far trenger hverandre etter fødselen, for å bearbeide og prate om fødselsopplevelse. Mor og far`s høye hormonnivå etter fødselen gir større muligheter for å føle nærhet. Nærhet til hverandre - og nærhet til barnet. Mor og far trenger derfor å være sammen med barnet. Da blir de kjent med barnet sammen, og far slipper å måtte "ta igjen" den tiden mor har hatt med barnet på sykehuset.

 

Etter en hjemmefødsel kan man legge seg sammen i sin egen seng, på partnerens arm, og spise sin egen mat. Far kan passe barnet når mor trenger ro og hvile, og det føles tryggere og bedre for barnet - enn fremmede hender. Søsken opplever ofte mindre sjalusi. Det er ingen mamma som reiser avgårde i flere dager, for så å komme hjem med en ny baby. Studier viser også at kvinner som har sin barseltid sammen med sin partner, har mindre depresjoner, mindre tårer, mindre ammeproblemer og generelt mindre plager i barseltiden.